maanantai 1. toukokuuta 2017

Erinomaista paatosta!

Jos vappupäivän aikataulu antaa myöten, niin suosittelen lukemaan Riina Simosen kirjoituksen Onko eläimillä oikeuksia? Tai voihan näin hienon tekstin lukea milloin tahansa, kun aikaa on. Kirjoituksessa käsitellään eläinten oikeuksia monipuolisista näkökulmista, ja lähteistä löytyy varmasti mielenkiintoista kirjallisuutta syvempää tutustumista varten.

Teksti tarjoaa varsin kattavan katsauksen eläinten oikeuksien filosofiaan, historiaan ja yhteiskunnalliseen yhteyteen. Simonen nostaa esiin mielenkiintoisia näkökulmia ja niiden eroja: Miten eri tavoilla kysymystä lähestyvät ympäristönsuojelijat, eläinsuojelijat ja eläinoikeustoimijat? Suosittelen todella, jos aihe kiinnostaa!

Voimakkaalle dualistiselle eläin–ihminen-erottelulle ei ole tieteellisiä eikä oikeudenmukaisia perusteita. Eläimet eivät ole yhtenäinen ryhmä ja toisaalta ihmisellä on paljon yhteistä muiden eläinlajien kanssa. On todella outoa, että ihminen määritellään merkittävämmin erilaiseksi simpanssista kuin mato tai hiiri elefantista.

Tekstin url: http://jarjestot.uta.fi/aatos/paatos/arkisto/2007-2/paatos20705.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pitkä tie

Ala-asteen lounastunnin ei ehkä kuvittelisi olevan yksi kirkkaimpia muistoja peruskoulusta. Muistan kuitenkin erään lounastunnin oikein hyv...