maanantai 26. maaliskuuta 2012

Verotuet syyniin

Suomen valtiontalous ei ole kestävällä pohjalla. Tänä vuonna valtion menojen arvioidaan ylittävän tulot noin seitsemällä miljardilla eurolla. Yhteensä menot ovat noin 52 miljardia euroa, joten tuo vaje on suuri. Suomi velkaantuu nopeasti – talouden tasapainottaminen on aloitettava nyt!

Keinoja valtiontalouden tasapainottamiseen on tasan kaksi: menojen vähentäminen tai tulojen lisääminen. Selvästi molemmat ovat välttämättömiä. Leikkauksiin on suhtauduttava huolella, jotta ne kohdistuvat oikeudenmukaisesti ja taloudellisesti järkevästi. Sama pätee tulojen vahvistamiseen. Menopuolesta ja leikkauksista puhutaan paljon, joten kiinnitetään nyt huomio valtion tuloihin.

Veronkorotuspuheiden varjoon jää usein se tosiasia, että verotuloihin vaikuttavat myös verotuet. Verotuilla tehdään poikkeuksia verotuskäytäntöön. Nämä poikkeukset pitää ottaa nyt syyniin. Hallituksen talousarvioesityksen mukaan verotuet vähentävät verotuloja noin 23 miljardilla vuonna 2012. Osa tuista on hyvinkin perusteltuja, mutta osasta voidaan mielestäni hyvin luopua. Esitän tässä niistä kaksi.

Ehdotan luopumista asuntolainan korkovähennyksestä. Tällä toimella valtion tulot kasvavat reilun puolen miljardin verran! Lisäksi korkovähennyksestä luopuminen on oikeudenmukaista. Vuokra-asujilla ei korkovähennyksen kaltaisia etuja ole, joten se asettaa vuokralla asuvat omistusasujia huonompaan asemaan. Valtion pitää kohdella eri asumismuotoja samanarvoisina. Muutoksen on tapahduttava myös asuntovelallisten kannalta oikeudenmukaisesti, joten luopumisen tulee olla asteittainen.

Myös toinen ehdotukseni liittyy asumiseen. Oman asunnon myyntivoiton verovapaus leikkaa valtion verotuloista lähes puolitoista miljardia vuodessa. Jo verovapauden osittainenkin purkaminen kasvattaa valtion tuloja merkittävästi. Asunnon arvonnousu voi olla myös omistajasta riippumatonta, jolloin myyntivoiton verollisuus on mielestäni aivan perusteltua. Nyt vuokra-asunnon myyntivoitto on verollista mutta omistusasunnon ei – muutos parantaisi verotuksen neutraaliuttakin.

Hetemäen verotyöryhmän mukaan korkovähennyksen poistamisen vaikutus hintoihin olisi vaatimaton. Oman asunnon myyntivoiton verovapauden poistaminenkaan ei asumiskustannuksiin juuri vaikuttaisi, sillä vuokra-asunnon myyntivoitto on jo verollista. Nämä muutokset olisivat mielestäni järkevä tapa lisätä valtion verotuloja lähes kahdella miljardilla ilman varsinaisia veronkorotuksia.

Muutkin verotuet pitää ottaa tarkasteluun näin kehysriihen ja talouden tasapainottamisen aikana. Tarkastelussa tulee kiinnittää erityistä huomiota työllisyysvaikutuksiin, oikeudenmukaisuuteen ja ympäristöohjaavuuteen. Mainitsemistani verotuista luopuminen ei vaikuttaisi suomalaisen työn verotukseen tai yritysten kilpailukykyyn. Ne toisivat valtiolle vajaan pari miljardia lisää tuloja ilman korotuksia palvelumaksuihin tai työn verotukseen.

 

Kirjoitus on julkaistu 26.3.2012 Oulun vaalipiirin Vihreiden Viikon vieras -blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Pitkä tie

Ala-asteen lounastunnin ei ehkä kuvittelisi olevan yksi kirkkaimpia muistoja peruskoulusta. Muistan kuitenkin erään lounastunnin oikein hyv...